A Salento pajara helyreállítása

Érdekes projekt egy ősi pajara helyreállítására, tipikus trulliform építés a Salento vidék száraz falain, az eredeti jellemzők tiszteletben tartásával.

A Salento pajara helyreállítása

Salento egy gyönyörű táj, nemcsak a táj szempontjából, hanem az építészeti szempontból is, hiszen jól látható azáltal, hogy megfordítja, és megfigyeli a vidéki térségekben szétszóródó tipikus vidéki épületeket, mint például a Pajara, egy fenséges trulliforme épület épült száraz kőből, bizonyíték a paraszti paraszti kultúráról.

Pajara Salentoból

Ez a fajta vidéki építészet, mint ahogyan más országunkban szokásos példáknál is előfordul, mint például az i kövek anyani vagy i Dammusi A Pantelleria-t most már gyakran idegenforgalmi célokra visszanyerik, de mindig tiszteletben tartják a hagyományokat.
Példa erre az építész projektje Luca Zanaroli 2007-2008-ban a Morciano di Leucában, Lecce tartományban.
Ugyanez a tervező elmondja, hogy amikor először találkozott ezen az épületen, különösen nagy hatással volt rá monumentalitás, még akkor is, ha művészi szempontból nem művészi épület.
De monumentalitása mindenekelőtt a kifejező képességben rejlik, amellyel a struktúrájának sikerül nyilvánvalóvá tennie annak a területnek a jellemzőit, amelyben meg van állítva.
Emiatt a helyreállítási projekt, alapvető fontosságú volt e jellemzők tiszteletben tartása.
Az épület két épületből áll, amelyeket különböző korszakokban építettek, majd később csatlakoztak. Az első az igazi pajara, és a XVIII. Század végéig nyúlik vissza.
Ez egy struktúra kétlépéses csonka kúp alakú, kör alakú tervvel és kupolával. Fát és szerszámokat tároltak.

Pajara Salentoból

A második testet a tizenkilencedik században adták hozzá, és egy úgynevezett gyermekevő szörny, négyszögletes terv, csonka piramisfejlődéssel és egy hordós boltozattal, amelyet a helyi gazdálkodók menedékként és szezonális otthonként használtak.
Végül, ahogyan ez is gyakori volt, itt is az épületet egy sütő a kenyér és a füge mandulával való főzéséhez.
Mivel az épületet évek óta elhagyták, bizonytalan körülmények között volt, és a sütő szinte teljesen összeomlott.
A helyreállítási beavatkozás előreláthatóan újjáépítését és felhasználását tervezte főzés, míg egy kis kiterjesztésben a fürdőszoba és egy gardrób.
A többi szoba a vastag falak nyílásain keresztül lett összekapcsolva, és megkönnyítette a szintek közötti különbségeket rámpák amelyek nem szakítják meg a folytonosság érzetét.
Nagy jelentőséget tulajdonítottak a természetes fénynek és a szobák levegőjének. Az alapvető tehát a záróelemek, amelyeknek biztosítaniuk kellett a biztonságot, de ugyanakkor meg kellett tartaniuk a környező környezettel való kapcsolatot, amit az építész meg kíván tartani.
Továbbá szükség volt arra, hogy minimális hatással integrálódjanak a meglévő architektúrába, de megkülönböztették a beavatkozás jelenlétének megjelölésétől. Ezért az ablakokat használták epoxiporral festett acél fehér, enyhén süllyesztve a falba, hogy csökkentsék a hatásukat.
A padlót kezeljük cementhabarcs és a vakolatok mész és tufa porhagyományos anyagok, amelyek természetesen tükrözik az üvegezett nyílásokból érkező fényt.
A belső térben kevés darabok A hetvenes és a hetvenes évek díszítésével váltakozik szegény rönkökből, kagylókból, ágakból, vázákba rendezett kövekből készültek, a falakon lógva, az asztalokon felhalmozott.
lucazanaroli.com


arch. Carmen Granata



Videó: