Pompidou Központ Metzben

A vadonatúj múzeum éppen fel lett avatva, kiterjesztve a legendás Piano és Rogers épület terét és kiállítási lehetőségeit.

Pompidou Központ Metzben

az Pompidou Központ által Renzo Piano és Richard Rogers a hetvenes években pontos határidőt jelentett, és új tervezési stratégiákat hozott létre az új architektúrák történeti környezetbe való beillesztésére;
az építéshez felkeltett kísértést a történelmi központban idegen tárgyként határozták meg félúton egy űrhajó és egy ipari üzem között, technikailag fejlett és színekkel teli, ami idővel leküzdte a párizsi emberek természetes bizalmatlanságát, hogy minőségi elemévé váljon, és erős francia turisztikai és kulturális vonzereje legyen.

Pompidou Központ Metzben (kép: jdg-architectes.com)

Nem sokan tudják, hogy a Pompidou Központ nem csak egy épület, hanem egykulturális intézmény, amely folytatja az alkotójának, Georges Pompidou elnöknek az eredeti küldetését, hogy olyan helyeket hozzon létre, ahol amodern művészet kifejezheti magát minden formáját és arculatát integrálódjunk a mozi, irodalom, a zene és a színházba, támogatva a modern művészet érzését, mint a társadalmi élet elvét, és nem csak egy elitista lehetőséget, hogy élvezze a művészi alkotások látását.
A népszerű kulturális misszió megerősítése és az egyre több ember számára elérhetővé tétele céljából 2003 úgy döntöttek, hogy a nemzetközi építészeti verseny az ország északkeleti részén, a Lorraine régió fővárosában, Metzben megvalósítandó innovatív projekt kiválasztása, amely lehetővé tenné az épületen belüli lehetőségek és kiállítási terek bővítését, amelyek kifejezhetik az idők azon érzetét, amelyben élünk.
-ban november ugyanebben az évben a nyertes projektnek a japán építész által vezetett csoportot választották Shigeru Ban és a francia építész alkotja Jean de Gastines Philippe Gumuchdjian együttműködésével.

Metz belseje a Pompidou Központból (kép a jdg-architectes.com címen)

után körülbelül három év munka az épület befejeződött és a nagyközönség számára hivatalosan is megnyílt beiktatás tavaly májusban, és egy nagyobb projekt ambiciózus részeként jelenik meg, amely helyreállítja azt a területet, amelyen felemelkedik, és újraindítja a helyi gazdaságot a kulturális turizmus révén.
Az az építészeti szempont, amely azonnal megfogja a szemet, az nagy megbirkózásrtura ponyva, egyfajta gigantikus kalap (a tervezők szándéka szerint), amely egy szövetből áll PTFE (POLY Tetra fluor-etilén) egyre szerelve fából készült szerkezet hogy a virtuálisan újra összeállítja a hatszögletű kötés fogalmát, amely hasonló a kínai szalmakalapok bizonyos típusaihoz.
A tetőszerkezet, félig átlátszó, lehetővé teszi a fény áthaladását, és kiszűri a közös területeken a túlzott fényt, és egyidejűleg vizuálisan egyesíti az épületet, amelynek növényét nem sztereometrikusan fejlesztették ki, de egy kritérium szerint múzeumi szervezet ahol különböző méretű és rendeltetésű kiállítási terek vannak, ahol a befejeződések lényege és az állandó szín fehérje dominál.
Összességében az épületházak tnagy kiállítási galériák 1150 négyzetméterenként egy nagy 1200 nm-es folyosó, egy 144 férőhelyes nézőtér, egy kávézó, egy étterem, egy kutatóközpont és egy könyvesbolt.
A projekt, mint kiállítási funkció érdeme a a kiállítási területek rugalmasságasoha nem mereven vázolták, és a kiállítási kritériumok és a bemutatott darabok alapján modulálhatók, nem is beszélve arról, hogy a múzeumi funkció helyének használatának lehetőségeit egy olyan jelenlét meghosszabbítja, amelyet egy szobor kert, egy fórum, valamint az étterem saját terasza és a fő kiállítási terek lefedettségi területei.
centrepompidou-metz.fr
shgerubanarchitects.com
jdg-architectes.com



VideĂł: